Zdrowie

poniedziałek, 26 październik 2015 15:26

Miód - zdrowie z natury

Napisała
  • wielkość czcionki Zmniejsz czcionkę Powiększ czcionkę
  • Wydrukuj
  • Email
Oceń ten artykuł
(6 głosów)
miód miód https://pixabay.com/en/honey-sweet-tasty-food-delicious-823614/

Ten słodki smakołyk – miód – jest znany od najdawniejszych czasów. Już w starożytności Hipokrates stwierdził, że "Dobrze jest, jeśli pokarm jest lekarstwem, a lekarstwo pokarmem". Miód jest słodszy od cukru, a przy tym posiada nieprzecenione wartości zdrowotne. Zwalcza przeziębienie, wzmacnia organizm, łagodzi podrażnienia skóry i nie tylko. Miód jest także doskonałym kosmetykiem. Warto więc mieć słoiczek tego złotego smakołyku na kuchennej półce.

 

Miód jest wytwarzany przez pszczoły ze zbieranego przez siebie nektaru roślin lub spadzi albo z obydwu surowców. Ma on charakterystyczny smak, zapach oraz przybiera różne barwy: od jasnego, kremowego, aż po złoty, a nawet brązowy. Na kolor miodu wpływa to, z jakich roślin pochodzi nektar.

Skład miodu

Miód zawiera cukry proste (glukozę i fruktozę), białka, enzymy (inhibinę), kwasy organiczne, olejki eteryczne, witaminy i barwniki. 100 g miodu zawiera ok. 5 mg wapnia, 16 mg fosforu, 0.9 mg żelaza, 5 mg magnezu, a także wanad, molibden, nikiel, fluor, bor, kobalt, bar, pallad, wolfram, glin, cynk, cynę i inne mikroelementy. Ponadto smakołyk ten zawiera witaminy: A, B2, C, PP oraz białko typu globulin i albumin.

Rodzaje i właściwości miodu

Badania przeprowadzone przez naukowców amerykańskich (badano 20 rodzajów miodu) wykazują, że najlepsze są miody ciemne, gdyż zawierają najwięcej przeciwutleniaczy. Wszystkie zawierały znaczną ilość cennych substancji, lecz wykazano między poszczególnymi odmianami wyraźne różnice, np. miód gryczany zawiera taką samą ilość przeciwutleniaczy co pomidory. Miody ciemniejsze są więc zdrowsze, ale jasne także wykazują właściwości lecznicze.

Rodzaje miodów:

• miód wielokwiatowy – zbierany jest z rożnych roślin uprawnych, ziół i kwiatów; posiada właściwości przeciwalergiczne i zwalczające anemię.

• miód rzepakowy – zbierany z kwiatów rzepaku; polecany w stanach wyczerpania organizmu, przy schorzeniach wątroby, woreczka żółciowego, żołądka, nerek i układu moczowego; wzmacnia serce i naczynia krwionośne. Miód ten pomaga w walce z przeziębieniem, łagodzi ból gardła i kaszel. Wspomaga także układ odpornościowy oraz wykazuje działanie ściągające i przyspieszające gojenie ran.

• miód akacjowy – pozyskiwany z kwiatów akacji; wykazuje działanie uspokajające, wzmacniające, zwalczające problemy trawienne. Wskazany także przy przeziębieniu.

• miód gryczany – zbierany z kwiatów gryki; polecany w chorobach układu krążenia, miażdżycy, osłabieniu pamięci, przy złamaniach oraz wspomagająco w terapii przeciwnowotworowej. Posiada on wysoką aktywność antybiotyczną. Spożywany systematycznie pomoże zwalczyć anemię, jak również pobudzi procesy odnowy i wzmocnienia organizmu po wyczerpujących chorobach.

• miód lipowy – posiada właściwości podobne do naparu z lipy, polecany przy dolegliwościach układu oddechowego, w zwalczaniu przeziębienia i grypy (działa napotnie). Smakołyk ten wykazuje właściwości uspokajające i antystresowe.

• miód malinowy – wspomaga walkę z gorączką, działając napotnie, ma właściwości antyseptyczne, polecany również w walce z miażdżycą i anemią. 

• miód ze spadzi drzew liściastych – głównie lipy, klonu, jawora; wykazuje działanie żółciopędne, moczopędne, przeciwzapalne i dezynfekujące.

• miód ze spadzi drzew iglastych - polecany przy obniżonej odporności organizmu, chorobach płuc, stawów i układu nerwowego. Działa także przeciwzapalnie, wykrztuśnie i antyseptycznie.

• miód wrzosowy – stosowany przy dolegliwościach ze strony dróg moczowych, kamicy nerkowej i jelit.

Pamiętaj!

• Miodu nie należy dodawać do gorącej herbaty czy też wody, gdyż straci swe cenne właściwości.

• Po spożyciu miodu może wystąpić reakcja alergiczna. Rzadko występuje ona u osób, które nie mają uczulenia na produkty spożywcze, leki, kosmetyki i detergenty, częściej zaś u osób cierpiących na alergię na pyłki roślin oraz jad owadów. Pediatrzy zalecają miód dzieciom, które skończyły rok, a nawet dwa lata ze względu na możliwą reakcję alergiczną. Ponadto produkt ten zawiera składniki, które mogą doprowadzić do zatrucia jadem kiełbasianym. 

Miód w kosmetyce

Miód – ze względu na swoje cudowne właściwości – znalazł również zastosowanie w kosmetyce. Wytwarzane z tego składnika produkty mają właściwości upiększające i wygładzające. Doceniła je już Kleopatra, która do kąpieli dodawała ten smakołyk i mleko. Ostatnie badania naukowe potwierdzają, że miód posiada silne działanie antybiotyczne, hamuje rozwój bakterii, grzybów, wirusów. Czyż nie warto więc korzystać z takiego naturalnego daru, jakim jest miód? Wypróbujcie sami:

Maseczka Kleopatry

1 łyżka miodu, 1 łyżka mleka, białko jajka

Miód, mleko, białko wymieszaj w miseczce, po czym nałóż na czystą skórę twarzy i szyi. Po ok. 25-30 minutach maseczkę zmyj letnią wodą.

Miód w kuchni

Miód, dzięki wartościom odżywczym i smakowym, znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Smakołykiem tym można doprawić ciasta, desery, napoje, ale również mięsa: schab, karkówkę, żeberka czy drób. Smakoszy zachwyci golonka z miodem w piwnej marynacie oraz drób „na słodko”. Do marynaty miodowej najlepiej dodać pieprz, przyprawy korzenne, musztardę, czosnek oraz sok z cytryny. Smakołyk ten jest także doskonałym dodatkiem do sałatek warzywnych oraz owocowych! Charakterystyczny dla Polski napój alkoholowy – miód pitny – powstaje w wyniku jego fermentacji.

Sałatka owocowa z miodem

Polecamy sałatkę owocową z miodem:

10 truskawek, banan, rodzynki, 2 łyżki miodu, 2 łyżki soku z cytryny

Owoce umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Dodać rodzynki, miód, sok z cytryny i wymieszać. Smacznego!

Pamiętaj!

• smakołyk ten posiada właściwości karmelizujące, więc wypieki z jego dodatkiem mają ciemniejszą barwę,

• do ciast trzeba dodać ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, aby zneutralizować kwasy zawarte w miodzie i spulchnić ciasto.

 

Miód korzystnie wpływa na nasze zdrowie i urodę, poza tym jest niezastąpionym składnikiem w każdej kuchni. Spożywamy go jako dodatek do różnych potraw, ale też - jak powiadał Jan Brzechwa - doskonale smakuje bez dodatków: "Chwaliła się raz rzepa przed całym ogrodem, że jest bardzo smaczna z miodem. Na to miód się odezwie i tak jej przygani: A ja jestem smaczny i bez pani!” („Rzepa i miód”).

Jedzmy więc miód na zdrowie!

 

 



Dodaj tutaj swoją ofertę >>>


Czytany 1580 razy Ostatnio zmieniany środa, 04 listopad 2015 12:50
Agnieszka Bożek

Dietetyk, redaktor tekstów publikowanych w czasopismach oraz na portalach internetowych. Miłośniczka zdrowego stylu życia. Prywatnie matka dwóch chłopców. W wolnym czasie czyta książki oraz jeździ na rowerze.

Więcej w tej kategorii: Rusz się - bądź fit! »