Zdrowie

poniedziałek, 28 listopad 2016 09:49

Woda - zdrowie z natury...

Napisała
  • wielkość czcionki Zmniejsz czcionkę Powiększ czcionkę
  • Wydrukuj
  • Email
Oceń ten artykuł
(4 głosów)
Woda- źródło życia Woda- źródło życia www.pixabay.com.pl/CC0 Public Domain

„Kiedy zrozumiesz jak ważna jest woda w Twoim ciele zrozumiesz, że jesteś w stanie sam siebie wyleczyć” - dr Fereydoon Batmanghelidj. Źródlana, mineralna, lecznicza, a nawet … srebrna. Woda wypełnia i otacza wszystkie komórki organizmów żywych, dlatego powinna stanowić nieodłączny element codziennej diety.


Woda jest niezbędna człowiekowi do życia, ale też do wykonywana podstawowych czynności, np. mycia, prania itp. Jest jednym z czterech żywiołów - obok ognia, powietrza i ziemi. W tradycji chrześcijańskiej symbolizuje oczyszczenie, ale też życiodajną siłę i urodzaj.

Rola wody w organizmie

Organizm człowieka, żeby żyć i prawidłowo funkcjonować potrzebuje wody. Pełni ona wiele funkcji: przenosi składniki odżywcze i inne substancje np. hormony, wspomaga wydalanie z organizmu produktów przemiany materii, w tym też toksyn, reguluje temperaturę ciała, posiada niezwykłą zdolność rozpuszczania wielu substancji. Zabezpiecza i nawilża m.in. gałki oczne, mózg oraz rdzeń kręgowy, a także ochrania stawy, wspomagając ich ruchomość. Pomaga również pozbyć się zbędnych kilogramów.
Woda jest podstawowym składnikiem naszego ciała. Stanowi 60-70% masy ciała człowieka, ale jej ilość w organizmie zależy od wieku, płci, zawartości tłuszczu. Zawartość jej zmniejsza się wraz z wiekiem: noworodek ma 75%, a osoba w podeszłym wieku już do 50%. Dorosły człowiek jest w stanie bez pożywienia przeżyć nawet kilka tygodni, jednak bez wody zaledwie 3-5 dni. Utrata 15-20% wody ustrojowej prowadzi do zgonu.

Ile wody powinniśmy wypijać?

Lekarze i dietetycy zalecają dostarczanie do organizmu przynajmniej 2 l płynów dziennie. Wodę dostarczamy również wraz z pożywieniem np. warzywami i owocami, herbatą czy kawą. Niektóre osoby potrzebują znacznie większej ilości wody, zwłaszcza sportowcy czy osoby pracujące fizycznie. Wskazaniem do wypijania większej ilości płynów jest też choroba przebiegająca z gorączką czy biegunką i wymiotami. Więcej wody powinno się także wypijać latem, zwłaszcza podczas upałów. Należy również sięgać po nią zawsze gdy odczuwamy pragnienie, gdyż jest to sygnał od organizmu, że mamy jej w organizmie za mało.

Woda mineralna, źródlana i stołowa

W ostatnim czasie jednym z symboli zdrowego trybu życia stała się czysta woda i to zazwyczaj w butelce. To przede wszystkim wody źródlane, stołowe (wzbogacone w składniki mineralne), lecznicze, naturalne wody mineralne. Wody lecznicze (np. JAN, ZUBER) ze względu na swój skład powinny być spożywane w dawkach zaleconych przez lekarza. Największa popularnością cieszą się wody źródlane (nisko mineralizowane, o niskiej zawartości pierwiastków) o korzystnych właściwościach prozdrowotnych (Żywiec Zdrój, Kropla Beskidu, itp.). Często sięgają po nie kobiety w ciąży i matki karmiące. Naturalna woda mineralna ma stały skład chemiczny i pochodzi z podziemnych źródeł (Nałęczowianka, Kryniczanka czy Muszyniaka). Woda stołowa to wynik zmieszania wody źródlanej lub wody podziemnej zwykłej z naturalną wodą mineralną oraz solami mineralnymi (Bonaqua, Helena).

Filtrowana i uzdatniana

W sprzedaży dostępne są urządzenia filtrujące, które łączą w sobie technologie uzdatniania i uszlachetniania wody, nadając jej właściwości prozdrowotne. W pierwszym etapie filtrowania usuwają one z wody piasek, muł, rdzę, żelazo itp. Dzięki procesowi odwróconej osmozy filtry usuwają szkodliwe metale ciężkie i inne związki chemiczne oraz wirusy i bakterie. Walory prozdrowotne wody uzyskiwane są dzięki filtrom zawierającym minerały: szungit, krzem, kwarc pręgowany, zeolit.

Woda zjonizowana (alkaiczna i kwasowa)

Żeby mieć w domu wodę alkaiczną wystarczy zakupić jonizator wody - urządzenie elektryczne składające się z dwóch naczyń na wodę. Po włączeniu prądu dochodzi do częściowej elektrolizy i przy elektrodzie ujemnej otrzymujemy wodę alkaliczną "żywą", zaś przy elektrodzie dodatniej wodę kwasową "martwą". Posiadają one właściwości określane dwoma parametrami: potencjałem utleniania redukcji – ORP (dodatni lub ujemny ładunek mV) i wskaźnikiem wodorowym pH zmieniającym się od 0 do 14. Swoje właściwości woda alkaliczna utrzymuje do 2 dni, kwasowa – do 7 dni. Warto dodać, że woda pitna jest obojętna, ma pH ok. 7,0.

Woda alkaliczna (katolit) to woda miękka, bezzapachowa o smaku przypominającym wodę deszczową. ORP ma ujemne, a pH od 8,0 do 11,0. Posiada właściwości tonizujące i stymulujące. Badacze japońscy i koreańscy twierdzą, że korzystne dla zdrowia właściwości woda zawdzięcza bardzo mocnym przeciwutleniaczom. Woda alkaiczna chroni organizm przed chorobami, m.in. przed cukrzycą, dną moczanową, kamicą nerkową, nadciśnieniem, otyłością, a nawet przed nowotworem. Ma też właściwości odkwaszające, sprzyja więc utrzymaniu równowagi kwasowo - zasadowej.

Woda kwasowa (anolit) – ma kwaśny smak, pachnie kwasem i trochę chlorem, wartości ORP są dodatnie, a pH od 6,0 do 2,4. Woda martwa zalecana jest przy zwalczaniu bakterii na zewnątrz organizmu m.in.w infekcjach gardła czy stanach zapalnych, np. anginie. Udowodniono naukowo, iż woda kwaśna zabija wirusy, bakterie i grzyby, m.in. bakterie Shigella i Salmonella, gronkowce, paciorkowce, pałeczki okrężnicy. Można ją także stosować do pielęgnacji twarzy, ale też do dezynfekcji urządzeń.

Woda srebrna
Woda srebrna to woda nasycona rozpuszczonymi dodatnimi jonami srebra, które wykazują działanie antybakteryjne. Srebro nazywane jest od dawna „antybiotykiem od przyrody”, zabija bakterie, wirusy i grzyby. Woda srebrna o małym stężeniu srebra może być używana wewnętrznie do picia w przypadku infekcji, niektórych schorzeń: żołądka i dwunastnicy, chorób endokrynologicznych, cukrzycy i chorób zakaźnych. Zewnętrznie woda o wyższym stężeniu srebra zalecana jest do kompresów, opatrunków, tamponów, płukanek, nawilżenia, dezynfekcji. Jest także skutecznym środkiem konserwującym (soki owocowe), odkażającym naczynia, ubrania, ale też chroni rośliny przed szkodnikami i chorobami. Należy jednak pamiętać, że używanie wody srebrnej powinien zalecić lekarz.

Znane jest powiedzenie: woda zdrowia doda. Pijmy więc wodę na zdrowie!



Dodaj tutaj swoją ofertę >>>


Czytany 1087 razy Ostatnio zmieniany poniedziałek, 28 listopad 2016 11:37
Agnieszka Bożek

Dietetyk, redaktor tekstów publikowanych w czasopismach oraz na portalach internetowych. Miłośniczka zdrowego stylu życia. Prywatnie matka dwóch chłopców. W wolnym czasie czyta książki oraz jeździ na rowerze.