Zdrowie

poniedziałek, 14 listopad 2016 08:32

Liść oliwny – biblijne panaceum na raka?
Wyróżniony

Napisała
  • wielkość czcionki Zmniejsz czcionkę Powiększ czcionkę
  • Wydrukuj
  • Email
Oceń ten artykuł
(7 głosów)
Drzewo oliwne Drzewo oliwne www.pixabay.com.pl/CC0 Public Domain

Drzewo oliwne to jedna z najstarszych roślin biblijnych, której liście i owoce wykorzystywane były w ziołolecznictwie od dawna. Wszyscy znamy zalety oliwy z oliwek, ale o liściu oliwnym i jego prozdrowotnych właściwościach mało kto wie. Jakie skarby kryje ten cudowny dar natury?

Aktywny związek zawarty w liściu oliwnym – oleuropeina wykazuje działanie antywirusowe, antyoksydacyjne, przeciwgrzybiczne, bakteriostatyczne oraz antybakteryjne. Dzięki tym właściwościom liście i oliwa wykorzystywane są w medycynie ludowej. W 1854 roku stosowano je jako lek przeciwgorączkowy, później- obniżający poziomu cukru we krwi oraz ciśnienie krwi. Współcześnie, dzięki licznym badaniom, liść oliwny zagościł na stałe w naszej domowej apteczce.

O roślinie słów kilka…

Olea europaea L., powszechnie nazywana oliwką europejską, należy do rodziny oliwkowatych Oleaceae. Drzewa te uprawia się w południowej Europie, północnej Afryce, na Bliskim Wschodzie, w Argentynie czy USA (w Kalifornii). Oliwka europejska jest wiecznie zielonym drzewem, które osiąga wysokość do 10 metrów. Posiada skórzaste, lancetowate liście z wierzchu ciemnozielone, a na spodzie biało-zielone lub szarawe. Zakwita w maju drobnymi, białawymi kwiatami zebranymi w wiechowate kwiatostany. Owoc stanowi pestkowiec – oliwka o jajowatym lub kulistym kształcie. Wykorzystuje się je (zielone lub czarne) do spożycia oraz do produkcji oliwy. Największą sławę oliwka europejska uzyskała właśnie dzięki produkcji oliwy z oliwek niezastąpionej zarówno w kuchni, jak również w kosmetyce.

Szczypta historii…

Drzewo oliwne pochodzi z terenów starożytnej Mezopotamii, a z czasem jego uprawa rozpowszechniła się na rejony Afryki Północnej i basenu Morza Śródziemnego. W VIII i VII wieku p.n.e. rozpoczęto uprawę oliwek na szerszą skalę. W Grecji oraz w Izraelu rosną drzewa, które mają około 2000 lat! O drzewie oliwnym mowa jest w najstarszych mitach i legendach. Według Greków pojawienie się pierwszego drzewa oliwnego związane było z boginią mądrości Ateną. Legenda głosi, że wbiła w ziemię swą dzidę, z której wyrosło drzewo oliwne. W mitologii greckiej oraz rzymskiej oliwka symbolizowała odporność i witalność. Oliwnymi girlandami nagradzano zwycięzców igrzysk olimpijskich, zaś gałązkami przyozdabiano głowy zwycięzców oraz groby pokonanych. Oliwa służyła też jako pożywienie oraz używano jej do nawilżania i balsamowania ciała. O drzewie oliwnym pisali Homer, Herodot i Teofast. Wspomniano też o nim na kartach Biblii, gdzie gałązka zyskała symbolikę znaku przyjaźni i pokoju. W Księdze Rodzaju czytamy: „wypuścił z arki gołębicę i ta wróciła do niego pod wieczór, niosąc w dziobie świeży listek z drzewa oliwnego. Poznał więc Noe, że woda na ziemi opadła" (Ks. Rodz., 8, 10-11). I dalej w Nowym Testamencie czytamy: „A nad brzegami potoku mają rosnąć po obu stronach różnego rodzaju drzewa owocowe, których liście nie więdną, których owoce się nie wyczerpują (..) Ich owoce będą służyć za pokarm, a ich liście za lekarstwo" (Ez 47: 12).
Do Polski oliwa z oliwek przybyła wraz z chrześcijaństwem, używana w celach liturgicznych. Na polskie stoły sprowadziła ją dopiero królowa Bona wprowadzając nowe zwyczaje żywieniowe.

Surowiec zielarski

Surowiec zielarski stanowią liście oliwki europejskiej (Folium Oleae), które zawierają sekoirydoidy, flawonoidy, fenylopropanoidy (werbaskozyd) oraz alkaloidy chinuklidynowe. Oleuropeina (gorzki monoterpen glikozydowy z grupy sekoirydoidów) działa na wirusy, bakterie, grzyby, pleśnie i pasożyty.
W aptekach i sklepach możemy kupić ekstrakt z liści oliwnych w postaci kapsułek, wyciąg z liści czy suszone liście, gotowy napar z liści oliwki europejskiej oraz sok.

Właściwości i zastosowanie:

Liść oliwny, dzięki prozdrowotnym właściwościom, jest zalecany przy leczeniu wielu schorzeń i chorób. Z oliwy i produktów pochodnych korzysta również przemysł kosmetyczny. Jak widać liść oliwny zdobywa coraz większą popularność. Dlaczego?

Dodaje urody

W kosmetyce zmiażdżone liście i owoce – oliwki są wykorzystywane do produkcji kosmetyków, np. mydeł i różnych kremów, gdyż są one naturalnym środkiem o właściwościach nawilżających i natłuszczających. Ponadto obecne w roślinie przeciwutleniacze stanowią ochronę przed promieniowaniem UV i spowalniają procesy starzenia się skóry. Herbatka lub ekstrakt z liścia pomaga pozbyć się trądziku, wygładza zmarszczki, poprawia wygląd cery oraz pomaga walczyć z cellulitem! Poza tym może również pomóc zgubić zbędne kilogramy, gdyż ułatwia oczyszczanie organizmu m.in. z toksyn.


Naturalny energetyk i antybiotyk

Ekstrakt z liści drzewa oliwnego poprawia samopoczucie, dodaje energii, korzystnie wpływa na pamięć. Ponadto wzmacnia odporność organizmu, chroni przed skutkami zmęczenia, stresu, a nawet depresji. Jest zalecany również przy EDS, czyli nadmiernej senności w ciągu dnia.
Substancje zawarte w liściu oliwnym działają antybiotycznie i antyoksydacyjnie, niszcząc szkodliwe mikroorganizmy. Ekstrakt z liścia oliwnego zalecany jest przy leczeniu zakażeń wirusami, bakteriami oraz innymi odpornymi na antybiotyki mikroorganizmami.

Najsilniejszy antyoksydant

Wyciąg z liści oliwnych jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Posiada on właściwości przeciwutleniające, gdyż zawiera związki fenolowe zdolne do wymiatania wolnych rodników i reaktywnych form tlenu. W 2009 roku badacze po raz pierwszy udowodnili, że wyciąg z liści oliwki hamuje rozwój raka piersi i raka pęcherza moczowego, zaś w 2011 r. potwierdzono jego działanie przeciwnowotworowe w przypadku raka skóry.
Udowodniono, że przeciwutleniacze takie jak: oleuropeina, tyrozol, werbaskozyd, ligustrozyd oraz demetyloleuropeina chronią organizm przed rakiem, chorobą wieńcową oraz działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Zapobiegają też rozwojowi: choroby Alzheimera, Parkinsona i innych chorób neurodegeneracyjnych. Ekstrakty z liści oliwki stosowane są zapobiegawczo oraz w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Udowodniono, że obniżają one ciśnienie krwi oraz zwiększają przepływ krwi w tętnicach wieńcowych, wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych. Ponadto obniża poziom tzw. „złego cholesterolu” oraz poziom cukru we krwi.

Pogromca wirusów i bakterii

Liście oliwki zalecane są w przypadku zakażeń wirusami, retrowirusami, bakteriami, pierwotniakami. Niszczą m.in. gronkowca, paciorkowca, salmonellę czy bakterie candida. Zalecane są przy leczeniu opryszczki, grzybicy stóp i paznokci. Są skutecznym środkiem na grypę, przeziębienie, zapalenie ucha, zapalenie wątroby typu B i C oraz reumatoidalne zapalenie stawów.

Czy wiesz, że…?

Drzewo oliwne osiąga wiek nawet do 3000 lat, gdyż jest bardzo odporne na choroby, pasożyty oraz szkodliwe działanie czynników atmosferycznych, min. promieniowania UV. Dlatego też liście oliwne nawet jeśli już leżą na ziemi bardzo długo pozostają zielone.


Źródła:
A. Gryszczyńska, B. Gryszczyńska, B. Opala – Liście oliwki europejskiej (Olea europaea L.) – chemizm i zastosowanie w medycynie, Postępy Fitoterapii 1/2010.
J. Roberts, Powab jabłka. Fascynujące dzieje owoców i warzyw, Warszawa 2003.
M. E. Senderski, Zioła w leczeniu dolegliwości i chorób układu trawiennego oraz wątroby i trzustki, Podkowa Leśna 2009.

Polecamy

Powiązane oferty:



Dodaj tutaj swoją ofertę >>>


Czytany 3787 razy Ostatnio zmieniany środa, 16 listopad 2016 09:41
Agnieszka Bożek

Dietetyk, redaktor tekstów publikowanych w czasopismach oraz na portalach internetowych. Miłośniczka zdrowego stylu życia. Prywatnie matka dwóch chłopców. W wolnym czasie czyta książki oraz jeździ na rowerze.